Cítíte se vždy, když nosíte oběd na stůl, jako po zdolání půlmaratónu? Na všechny ty dobroty už vám úplně přešla chuť a raději byste si šli dát dvacet?
Obnáší příprava oběda ve vaší kuchyni pohybové cvičení plné výskoků, dřepů a kleků? Od nepřirozeného postoje u vaření vás vždy bolí záda? Naplánujte si kuchyňskou linku tak, aby se vám v ní vařilo pohodlně!
Zohledněte výšku kuchaře
Prvotně přemýšlejte nad tím, kdo u vás nejčastěji vaří. Vyšší partner připravuje občas v týdnu večeři, ale na vás jsou veškeré víkendové obědy, ostatní večeře i rodinné oslavy až po pečení dobrot pro celou rodinu? Uzpůsobte tedy výšku pracovní plochy do optimální výšky (nejčastěji bývá 85 – 90 cm vysoká). Vhodnou výšku pracovní desky můžete změřit tak, že když přistoupíte k pracovní ploše, mělo by vaše předloktí a paže svírat tupý úhel.
Výběr horních skříněk
Horní skříňky vybírejte také podle výšky své postavy. Vyvarujte se výklopům, které vypadají na první dojem krásně, ale je možné že je budete těžko zavírat i s výskokem. Řešíte-li nedostatek úložného prostoru, ukládejte do horních polic pouze to, co používáte opravdu ojediněle. Praktickou možností pro ukládání např. talířů nabízí i dostatečně hluboké i široké zásuvky pod pracovní deskou.
Pracovní plocha
Pro to, abyste nemuseli ve své kuchyni při vaření pobíhat stále sem a tam, dobře zvažte i rozložení pracovní plochy. Pracovní postup se při přípravě pokrmů obvykle opakuje: od výběru vhodných potravin ze spíže či chladničky a jejich případné omytí, přes přípravné činnosti, až po tepelnou úpravu a následné servírování. Tomu by mělo odpovídat i rozložení spotřebičů a dřezu tak, abychom bez zbytečných kroků měli vše po ruce.
Pomáhají-li vám při vaření děti či partner, myslete na dostatek pracovního prostoru i pro ně, ať si ušetříte další úskoky a vyhýbání se.
Udělejte si systém v ukládání
Při rozhodování, kam a jak umístit v kuchyňské lince potraviny i nádobí, se nejprve zamyslete nad tím, co nejčastěji děláte. Ušetří vám to mnoho nekoordinovaných pohybů.
Vaříte, pečete nebo využíváte kuchyňský prostor pouze pro přípravu studených večeří? Jaké potraviny či nádobí nejčastěji používáte? Využíváte často šlehač, mixér, váhu? Servírujete nejraději na velké mělké talíře a hluboké skoro nevyužíváte?
Věřte, že uděláte-li si v kuchyni systém, stane se pro vás příprava pokrmů hračkou.